Ucha to proste i smakowite danie, popularne na rozległych przestrzeniach Rosji - od Petersburga po Kamczatkę. W każdym regionie przygotowuje się ją trochę (lub zupełnie) inaczej.
W tym filmie zobaczycie, jak gotujemy uchę w oparciu o obserwacje znad Bajkału, a szczególnie z wyspy Olchon, gdzie nasi koledzy na co dzień gotują uchę turystom przybywającym zobaczyć Syberyjskie Morze. Turyści, którzy ruszają z nami na wycieczki nad Bajkał, zawsze mają okazję spróbować prawdziwej bajkalskiej uchy!
Oczywiście, ucha zawsze najlepiej będzie smakowała ugotowana na ognisku gdzieś pośród syberyjskiej przyrody. Ale i tak warto spróbować ugotować samodzielnie to proste i smaczne danie! Przepis znajdziecie pod filmem.
Składniki:
- świeża ryba, z głowami (ok. 0,5 kg)
- pyry (ok. 0,5 kg)
- 1 cebula
- garść kaszy jęczmiennej lub ryżu
- liść laurowy
- ziele angielskie
- pieprz
- sól
- trochę zieleniny (np. koperku)
Przygotowanie:
Wlewamy do garnka wodę, dodajemy przyprawy, doprowadzamy do wrzenia. Do wrzącej wody wrzucamy kaszę albo ryż, pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy w garnku znowu zawrze, dodajemy pokrojoną w półkręgi cebulę. Zmniejszamy gaz, a raczej ogień na ognisku. Czekamy aż ziemniaki zrobią się miękkie. Dodajemy pokrojone w kawałki ryby. Czekamy aż woda znowu zacznie wrzeć. Zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy na kilka minut. Doprawiamy solą i wódką (albo zanurzamy brzozową głownię wyjętą z ogniska), dosypujemy zieleninę.
A to rosyjskojęzyczna skrócona wersja przepisu zreferowana przez Sławę - naszego przyjaciela znad Bajkału: Уха от Славы.