Kuchnia kirgiska to głównie dania bazujące na mięsie, ale bogactwo warzyw może zaskoczyć. Warto również pamiętać, że jest stosunkowo tłusta.. ale i smaczna! Sprawdź, czego szukać w kirgiskim menu.
- Beszbarmak - nazwa oznacza pięć palców. Potrawa przygotowywana zazwyczaj z koniny lub cielęciny, która jest bardzo drobno siekana i podawana z cienkim makaronem.
- Aszliam fa – kirgirski wariant chłodnika, podawany z grubym makaronem. Ma słodko-słony posmak i jadana jest na śniadanie, obiad i kolację. Wywodzi się z kulinarnej tradycji Dungan (chińskich muzułmanów, których przodkowie uciekli do Kirgistanu)
- Lepioszki (non) – przepyszny chleb wypiekany w piecach tandoori, który najlepiej smakuje na ciepło.
- Kumys – sfermentowane mleko kobyle, które można znaleźć na rogu ulicy w Biszkeku i na każdym powiatowym bazarze. Ale najlepiej smakuje ten najświeższy, którym poczęstują cię pastrze w jurcie.
- Warienije – słodkie konfitury serwowane jako dodatek do wszystkich posiłków i do herbaty. Smak malinowego warienija z jurty w drodze na Song Kul będziemy jeszcze długo wspominać.
- Szaszłyki z grilla - najczęściej z baraniny. Serwowane zazwyczaj z lekko marynowaną cebulą
- Płow – ryż z mięsem i warzywami (szczególnie: marchwią) przygotowywany w żeliwnym naczyniu.
- Kurdak – aromatyczne duszone mięso (najczęściej baranina lub wołowina) podawane z ziemniakami i dużą ilością cebuli.
- Manty – pierogi, zawijane w specyficzny sposób, gotowane na parze, zwykle z farszem mięsnym, a niekiedy z dynią albo czosnkiem niedźwiedzim (kir. dżusaj)
Świeże owoce i warzywa z bazaru - na bazarach i przydrożnych straganach jest wielki wybór, szczególnie na początku jesieni!
Skosztuj kirgiskich potraw razem z nami!
https://szerokietory.pl/wyprawa/kirgistan