Co warto zjeść w Kirgistanie?

Co warto zjeść w Kirgistanie?

Co warto zjeść w Kirgistanie?

Kuchnia kirgiska należy do kuchni środkowoazjatyckiej, w której główne dania najczęściej bazują na mięsie: baraninie, wołowinie, koninie rzadziej na drobiu. Kuchnia ta jest bardzo tłusta, inspirowana fast foodami. Daniem tradycyjnym jest beszparmak (kulczetaj), co oznacza pięć palców. Ta potrawa robiona jest zazwyczaj z baraniny lub koniny z kawałkami ciasta gotowanego na bulionie i serwowanego w postaci dużych kawałków. Co jeszcze warto spróbować?

  • Aszlan Fa – kirgirski wariant chłodnika, podawany z grubym makaronem. Ma słodko-słony posmak i jadana jest na śniadanie, obiad i kolację. Wywodzi się z kulinarnej tradycji Dungan (chińskich muzułmanów, których przodkowie uciekli do Kirgistan)

  • Lepioszki – przepyszny chleb wypiekany w piecach tandoori, który najlepiej smakuje na ciepło.

  • Kumys – zsiadłe mleko kobyle, które można znaleźć na rogu ulicy w Biszkeku i na każdym powiatowym bazarze. Ale najlepiej smakuje ten najświeższy, którym poczęstują cię pastrze w jurcie.

  • Warienie – słodkie konfitury serwowane jako dodatek do wszystkich posiłków i do herbaty. Smak malinowej z jurty w drodze na Song Kul będziemy jeszcze długo wspominać.

  • Szaszłyki z grilla - najczęściej z baraniny. Serwowane zazwyczaj bez dodatków.

  • Plow – przyprawiany ryż z mięsem i warzywami, jedzony łyżką.

  • Kurdak – aromatyczne duszone mięso (najczęściej baranina lub wołowina) podawane z ziemniakami i dużą ilością cebuli.

  • Manty – pierogi, zawijane w specyficzny sposób, gotowane na parze, zwykle z farszem mięsnym, a niekiedy z dynią albo czosnkiem niedźwiedzim (kir. dżusaj)

Świeże owoce i warzywa z bazaru - na bazarach i przydrożnych straganach jest wielki wybór, szczególnie na początku jesieni!


Skosztuj kirgiskich potraw razem z nami!

https://szerokietory.pl/wyprawa/kirgistan



;